![Główne wejście do kampusu Microsoftu](/media/lib/12/1184584892_404040-58bb0f8370053bfc40633a72608077f1.jpeg)
Ofiary kryzysu w Microsofcie
2 czerwca 2009, 15:04Jak zauważył Matt Rosoff z firmy analitycznej Directions on Microsoft, pracownicy, którzy zostali zwolnieni, nie są jedyną ofiarą spadających zysków koncernu z Redmond. W ciągu ostatnich miesięcy software'owy gigant zamknął lub czasowo zawiesił 13 projektów dotyczących oprogramowania i usług sieciowych.
![Wątroba](/media/lib/65/watroba-liver-hodowla-6f1723d8fd3c7137a05772ba9ce68520.jpg)
Przeszczep z hodowlanej wątroby
14 czerwca 2010, 15:00Naukowcy z Massachusetts General Hospital w Bostonie dokonali przełomu w transplantologii. Wyhodowali laboratoryjnie pierwszą na świecie wątrobę zdatną do przeszczepu. Obiecują pierwsze operacje już za pięć lat.
![](/media/lib/66/szpilki-9e20d0285a875d202e64874dc49dc4cb.jpg)
Wszystko wyjdzie przy chodzeniu
15 listopada 2011, 10:24Mierząc drobne zmiany w sposobie chodzenia, można określić czyjeś emocje, stwierdzić, czy dana osoba mówi prawdę, a nawet przewidzieć, czy w najbliższym czasie zachoruje, choć w tym momencie nie ma jeszcze żadnych (odczuwalnych) objawów.
![](/media/lib/93/n-lab-f67ff4e38fd33ae7ed3e7cfbde4b8f64.jpg)
Nauka kontra przekonania
4 listopada 2014, 10:44Grupa naukowców dowodzi, że w świecie akademickim USA zjawisko seksizmu nie decyduje o zajmowanej pozycji. Psychologowie Stephen Ceci i Wendy Williams z Cornell University oraz ekonomiści Donna Ginther z University of Kansas i Shulamit Kahn z Boston University przeprowadzili analizy, z których wynika, że mała liczba kobiet na wydziałach nauk ścisłych wynika z ich preferencji, a nie jest spowodowana dyskryminacją
![](/media/lib/104/n-insulina-9b7085a3f6c7a487c3b6479dfa1fc8b0.jpg)
Usunięcie białka przywraca wrażliwość na insulinę
7 listopada 2016, 11:29Usuwając pewne białko - galektynę-3 (Gal3), naukowcy ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego odwrócili w modelu mysim insulinooporność i nietolerancję glukozy.
![](/media/lib/111/n-winogrona-7b9ca9dada895ab2899ad5b9316fc00d.jpg)
Resweratrol może wzmocnić przyszłych eksploratorów Marsa
18 lipca 2019, 12:03Resweratrol, polifenol występujący głównie w skórkach winogron, ale także w orzeszkach ziemnych czy owocach morwy i czarnej porzeczce, pomaga zachować masę i siłę mięśni szczurów wystawionych na oddziaływanie warunków grawitacyjnych przypominających Marsa.
![](/media/lib/322/n-zyly-5525b60cdbea99277f135a42d176c1d5.jpg)
„Włochata” celuloza może zmniejszyć skutki uboczne chemioterapii
16 lutego 2022, 11:28Nowy nanomateriał może przechwytywać „zabłąkane” molekuły chemioterapeutyków, zanim zaszkodzą one zdrowym tkankom. Daje on więc nadzieję na zmniejszenie skutków ubocznych chemioterapii zarówno w czasie leczenia, jak i po nim. Głównym składnikiem nanomateriału są „włochate” nanokryształy celulozy. Jego twórcy zapewniają, że 1 gram takich kryształów może przechwycić ponad 6 gramów powszechnie używanego chemioterapeutyku, doksorubicyny (DOX)
![© spilopteruslicencja: Creative Commons](/media/lib/25/1206462053_336570-17a4f599faec0c48a51b91a2a3bde313.jpeg)
Czemu boimy się węży i pająków?
25 marca 2008, 16:13Psycholodzy z University of Queensland dotarli do źródeł ludzkiego strachu przed pająkami i wężami. Wcześniej sądzono, że to ewolucja wyposażyła nas w taki lęk, by pomóc w uniknięciu niebezpieczeństw. Australijczycy podają jednak alternatywne wytłumaczenie.
FeDRAM - nowy pomysł na pamięci
13 sierpnia 2009, 11:47Naukowcy z Yale University i badacze z Semiconductor Research Corp. (SRC) ogłosili, że pamięci ferroelektryczne lepiej nadają się do zastąpienia obecnych układów DRAM niż pamięci flash. Już przed kilkoma miesiącami zaprezentowali oni eksperymentalny ferroelektryczny tranzystor dla układów FeDRAM.
![Logo Starbucks](/media/lib/74/starbucks-logo2-46544c5ac91ecc1a008d5d962dedc9d6.jpg)
Konsument nie lubi zmian, czyli efekt Starbucksa
11 stycznia 2011, 18:18Silna, „wyrobiona" marka, w skład której wchodzi również logo, to jeden z największych atutów firm. Pomimo to nierzadkie są zmiany logo, nawet najbardziej znanych marek. Ich właściciele uważają, że takie odnowienie wyglądu to korzystna rzecz, ale czy tak jest rzeczywiście?